Wining & Dining

Hotspot: Restaurant De Tuinkamer

Alwin Leemhuis

Menig chef en sommelier heeft het vak geleerd in De Librije. LXRY ging stad en land af – van Eindhoven naar Beetsterzwaag – op zoek naar vroegere leerlingen van Jonnie en Thérèse Boer die nu met succes op eigen benen staan. Eén daarvan is Alwin Leemhuis.

Van De Librije naar verbouwde kas

Over de periode bij De Librije zegt Alwin: “Ik was vereerd. Nadat we de tweede Michelin-ster ontvingen voor Librije’s Zusje, ben ik met het nummer ‘Walk’ van Foo Fighers keihard aan naar Zwolle gereden. Half lazarus van de champagne hebben de we lunch gedraaid en ik ben drie dagen dronken van geluk geweest. Maar vervolgens beland je in een Champions League waar niks fout mag gaan.” Na het hectische bestaan in de keuken van De Librije, verplaatste hij zich naar Grandcafé De Kamer in Slagharen. Een relaxtere setting, maar de topkok begon al snel de creativiteit te missen. Gelukkig begon Alwin in 2016 met het kleine fine dining Zomerrestaurant De Tuinkamer in de Priona Tuinen – een juweel waar de buitenlandse bezoekers zeer over te spreken zijn.

Cabrio-keuken

De Tuinkamer is in feite een klein schuurtje met een glazen kas eroverheen. Een no-nonsense restaurant tussen vijvers en vlinders. Alwin Leemhuis maakt dankbaar gebruik van de kruiden, bloemen en andere bijzonderheden die de rustgevende tuin hem biedt. Naar eigen zeggen is Alwin erg blij met de ‘cabrio-keuken’, waar het dak naar wens van geopend kan worden. “Ik sta versteld dat gasten uit België urenlang op en neer komen rijden om hier te lunchen. Als ik om me heen kijk, ben ik echt gelukkig. Maar ik weet ook dondersgoed dat ik hier nooit had gestaan zonder Jonnie & Thérèse.”

Fotografie: Michiel Laurens