Cars & Yachts

Porsche 911, de iconische miljonair

 

Vraag tien autojournalisten om een lijstje te maken van de meest iconische auto’s aller tijden. Dan mag je daarin de Kever, T-Ford, Mini, Porsche 911 en misschien zelfs de Tesla Model S verwachten. Natuurlijk is zo’n lijst subjectief, maar die eerste vier ga je hoog in veel lijsten terugzien.

Twee van de toppers, de Volkswagen Kever en Porsche 911, zijn trouwens familie. De in 1938 gelanceerde Kever is ontworpen door Ferdinand Porsche, de opa van eveneens een Ferdinand Porsche, die de 911 heeft ontworpen. De 911 heeft als bijnaam “platgeslagen kever” en dat is behoorlijk correct, zowel optisch als technisch. Net als de Kever heeft de originele 911 een luchtgekoelde boxermotor die achter de achteras is geplaatst. Maar waar de Kever een viercilinder had, heeft een 911 altijd een zescilinder.