Media & Entertainment

Backstage bij het Wereldkerstcircus van Carré

Megaproductie

Als bezoeker merk je er niks van: het werk dat achter de schermen van mega producties wordt verricht om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Ivo Weyel verbleef bij het jaarlijkse Wereldkerstcircus in Koninklijk Theater Carré achter de coulissen, om te kijken hoe het eraan toegaat in het wereldje van trapezedansers, acrobaten en clowns.

Het stinkt in Carré. De lucht van paardenpoep dringt overal doorheen. Zelfs in de kantine ruik je paard. “Je blijft het tot in de lente ruiken, zo penetrant is het”, vertelt Katherine Vos van Liempt met grote glimlach. Kan haar wat schelen. Tegen die tijd zit zij al lang hoog en droog in New York, waar ze woont. Ze is de company manager van het Wereldkerstcircus dat elk jaar rond de feestdagen in Carré neerstrijkt. Ze is de derde generatie; vader Kees is uitvoerend producent en haar grootvader was vanaf dag één de rechterhand van Henk van der Meijden, de man die tweeëndertig jaar geleden met het fenomeen kerstcircus begon. Toen nog met leeuwen en olifanten en tijgers en zeehonden, maar die mogen niet meer in circussen optreden. Vrij baan dus voor de paarden. En hun stank.

Weeë luchten

Het kerstcircus is een soort vleesgeworden Alle Menschen werden Brüder: uit alle delen van de wereld worden artiesten ingevlogen om hier ruim twee weken op te treden. Een ware Toren van Babel, want haast niemand verstaat elkaar, en toch gaat alles goed, in pais en vree, via gebarentaal en via de vertaalapps op de telefoons, waar iedereen constant mee in de weer is. Er zijn Chinezen, Russen, Fransen, gezworen aartsvijanden als Noord- en Zuid-Koreanen, Zwitsers, Duitsers, Argentijnen en allemaal nemen ze hun eigen kok mee, want het is best frank en vrij in Nederland, maar het eten hier vertrouwen ze voor geen cent (…).

Kapotte rits

Kevin Richter is een beeldschone jongeling van veertien. In elke spiegel of ruit checkt hij zijn haar. Hij is een beetje verkikkerd op company manager Katherine en flirt erop los. Ze moet erom lachen, kent hem al van jongs af aan, aait hem af en toe moederlijk over zijn bolletje. Omdat hij nog minderjarig en leerplichtig is en hij het hele jaar door met het circus de wereld rondreist, reizen er privé-onderwijzers met hem mee. Maar Kevin is niet mis (…).

It comes wiz ze job

In de kleedkamer wordt intussen van alles gedaan. Of niets. Velen slapen tussen de acts door, anderen gamen. Maar men doet ook warming-ups voor de spieren, of is bezig met kostuums, make-up en pruiken. Costin Bellu, acrobaat/clown, checkt voor elke act persoonlijk zijn installatie, want één schroefje los kan fatale gevolgen hebben.

Het Wereldkerstcircus is van 22 december 2016 t/m 8 januari 2017 in Carré.

De volledige reportage vind je in het magazine, verkrijgbaar in de winkel of hier te bestellen (…).

Tekst: Ivo Weyel | Fotografie: Herman van Heusden